Valtester 2010

Jag är en person som inte är ett dugg intresserad av politik - det är bland det tråkigaste jag vet och i valtider blir jag nästan irriterad över att behöva lyssna på vad politiker vill och tycker. Jag är glad att detta bara sker vart fjärde år men ibland önskar jag att det var mer sällan.

På grund av detta ointresse har jag istället gjort valtester på, än så länge, tre websidor - aftonbladet.se, svd.se samt dn.se - och fått tämligen intressanta resultat.

Enligt Aftonbladet står jag närmast Piratpartiet och hade vid första testet Socialdemokraterna som andra parti närmast mig. Vid test nummer två var sossarna utbytta mot vänsterpartiet. I båda fallen var jag närmast piratpartiet.

När det blev dags för Svenska dagbladets test visade sig att jag stod närmast Sverigedemokraterna. Piratpartiet hamnade sist (vilket jag antar är för att de inte tar ställning i särskilt mycket). Socialdemokraterna hamnade näst sist men återigen stod Vänsterpartiet mig närmast, på samma ställe som Centerpartiet.

I DN:s valtest fanns varken Piratpartiet eller Sverigedemokraterna med. Bara det tycker jag är mycket underligt eftersom jag tror båda partierna har stor sannolikhet att komma in i riksdagen, men det hör inte hit. Det som var än mer underligt var att jag hamnade närmast Miljöpartiet! Här, återigen, tätt följt av Vänsterpartiet och Centerpartiet och med Socialdemokraterna sist.

Uppenbart är att jag är en miljömedveten, nationalistisk pirat, men vad jag ska rösta på vet jag lika lite som före testerna. Jag kanske ska rösta på alla för, som kronprinsessan sa i Hey baberiba, jag tycker att alla borde få vinna. Då blir det åtminstone fyra otroligt intressanta år som kommer.


Höst

Hösten tycks ha nått Uppsala. Termometern når inte längre 20-grader och jag njuter. Jag är en riktig höstmänniska och jag älskar den lätt kyliga luften och att få gå omkring i tjocktröja. Ännu är det inte riktigt så kallt som jag vill att det ska vara, men det räknar jag med att den kommer till min semester.

Semestern börjar för mig 18 september och slutar 19 oktober. Jag vet inte vad jag längtar mest efter: att bara få vara ledig, att resa till Umeå eller att få vara hemma och läsa, spela och skriva. Lugnt blir det i alla fall. Jag saknar bara att kunna sitta framför en öppen spis med min bok eller anteckningsblock med en kopp te bredvid och kanske en sjal över axlarna. Det får vara ett mål att ha tills jag och Joakim väl flyttar. Innan dess, och helst innan semestern, ska jag däremot ha köpt min öronlappsfåtölj som jag ska ha framför min öppna spis. Tills vidare får den stå framför TV:n, vid datorn eller elementet - på en yta mindre än 5 kvm ifrån varandra. Det är åtminstone lätt att flytta på den! Det är förresten tur att vår lägenhet är så mysig när den är så liten. Jag kan bara jämföra med min gamla lägenhet i Uppsala - lika stor och väldigt obekväm på många sätt.

Tills jag fått min fåtölj eller min öppna spis ska jag försöka inreda lägenheten på ett litet mysigare sätt och försöka ta lite extra mycket plats - sätta upp några av mina tavlor och rensa bort en del skräp. När temperaturen blir rätt ute kan jag äntligen börja använda mina doftljus och min rökelse!

Dagens händelse: Jag får tillbaka min dator som varit på reparation!
Dagens roliga: Middag ute med Joakim och svärmor, samt en sväng på stan före det. Och självklart att det är helg!
Dagens tråkiga: Än så länge har jag inte kunnat ägna någon tid till att skriva, men jag har tänkt tjuva lite arbetstid till det. Annars blir det en sak att göra i helgen.
Dagens bok: Ack, ännu Innocent traitor. Dock kan jag rekommendera den, för den blir allt bättre ju längre man kommer. Jane Grey är verkligen en karaktär man fastnar för.
Dagens låt: En hårdrockslåt för ovanlighetens skull! Jag har haft Turisas Rasputin i huvudet sedan i förrgår och, även det för ovanlighetens skull, tycker jag riktigt bra om texten.
Dagens "aha!": Angående fotografierna i förra inlägget: jag har bytt så att porträttet föreställande Marianne nu är Larnu. Jag hittade en ny med en flicka som passade mycket bättre som Marianne.

 

Fr. v: Marianne, hennes mor och systern Isamir

Nu: Dags att köpa lunch och sedan förbereda mig för helgen!


I mitten av veckan

En ny dag på kontoret har börjat. Ute har det regnat i flera timmar och jag sitter och knappar på lite olika uppgifter på datorn. Det är en förvånansvärt lugn dag och därför försöker jag unna mig tid till att skriva. Det går inte direkt fantastiskt bra - det går inte alls faktiskt. Ett tag arbetar jag med att avsluta ärenden istället men tyvärr hittar man inte mycket inspiration där.

Förresten har jag börjat leta efter fotografier på personer som ska få representera mina karaktärer. Det går riktigt skapligt, men jag har ännu inte lyckats bestämma mig. Fotografierna jag har är svartvita och jag vill kunna redigera dem till att se om, t ex, hår- och ögonfärg fungerar. Paint är inte ett särskilt bra verktyg till det.

Är det förresten någon som har lite inspirationsknep så säg bara till!

Dagens händelse: Jag fick beröm av min chef! Det var, minst sagt oväntat, eftersom denna chef snarare inte litar på att man kan göra rätt.
Dagens roliga: Att sitta hemma och mysa - samt att jag allt mer närmar mig semestern!
Dagens tråkiga: Mitt (tillfälliga) drömhus som ligger uppe för försäljning är snart såld. Jag vill ha!! Kan ingen ge mig tio miljoner kronor nu?!
Dagens låt: Eluveitie - Thousandfold.
Dagens bok: Eftersom jag inte är riktigt så snabb att läsa som jag kanske skulle vilja är det fortfarande Innocent traitor som gäller.

 Marianne?

 Siel?

 Larnu?


Stilltje

Så har ännu en helg gått. Det har varit en del sociala aktiviteter, som att umgås med svärmor samt en piratfest. Mycket roligt men inte jättemycket vila. Det får bli nu till helgen istället.

Skrivandet står för tillfället alldeles stilla. Datorn är trasig men nu åtminstone inlämnad för reparation och på jobbet har det blivit mycket mer att göra. Jag har nu blivit satt på att avsluta fler ärenden och mycket tid går åt till det snarare än att sitta och skriva. Å andra sidan har jag svårt att få fler idéer om vad som ska hända härnäst i berättelsen. Ska huvudpersonen få besök av sin älskare eller något annat kanske? Och så är det den konstanta frågan om sidoberättelse, om jag nu ska ha någon. Jag får se till att min semester faktiskt blir inbokad, så ska jag resa norrut samt ägna mycket tid till att skriva - och spela såklart. För tillfället längtar jag efter min lilla dator och att jag snart ska kunna ta hem den.

Dagens händelse: Jag började läsa en ny bok! ca tjugo sidor in verkar den helt okej. Mer om den längre ner.
Dagens roliga: Att kunna se på Cleo samtidigt som jag avslutar ärenden.
Dagens tråkiga: Att jag för tillfället har för lite pengar. Är sugen på att köpa lunch ute men mitt samvete säger emot.
Dagens bok: En ny bok påbörjades idag! Jag håller nu på med Alison Weirs roman Innocent traitor. Får se om jag orkar med ännu en bok på engelska, men det beror främst på hur bra den är.
Dagens citat: "Tror du jag hörde vad du sa? Jag var faktiskt nyvaken." Joakim strax efter att jag klivit upp.


En hyllning till min älskade sambo

Tidigt på morgonen stod jag i vår lilla kokvrå och hade just diskat klart katternas matskålar. Joakim, som varit i badrummet och gjort sig i ordning kommer ut och ropar:

"Fy vad den där kattmaten luktar illa"

Jag tittar ut ur kokvrån på honom med frågande min och svarar: "Men.. kattmaten står ju i kylen fortfarande."

Det är tur att jag vanligtvis är lika virrig själv.


Nystart

Skrivarprojektet Marianne (jag får nog kalla det så) har tagit en ny början. För någon vecka sedan, när jag för första gången på länge skulle försöka skriva lite på texten, insåg jag hur illa jag tyckte om den. Mycket kändes ologiskt och berättelsen var på det hela inte särskilt väl skriven. Tycker jag åtminstone. Så nu sitter jag med en fiktiv sax och klipper bort stora delar av berättelsen, målar upp karaktärerna med mer tydliga kontraster och, det viktigaste, försöker komma på hur allt egentligen ska sluta. Jag håller även på att försöka utarbeta en sidohandling som ska fungera tillsammans med den riktiga handlingen. Om jag nu ska ha en.

Marianne står nu som ensam berättare, för det är hennes resa allt kretsar runt. Larnu och Siel, häxan och pigan, är centrala figurer men deras berättelse tror jag måste gå igenom Marianne. Egentligen vill jag ge dem egna röster men jag känner mig tveksam till om det finns plats för dem här. Och vem vet, de får kanske mer plats om jag kommer på någon fortsättning?

För tillfället sitter jag på jobbet och måste återgå till mina arbetsuppgifter. En fördel med det lugna tempo vi har nu är att jag har möjlighet att jobba med anteckningarna, och det är jag väldigt nöjd med. För att avsluta dagens inlägg tänkte jag ta några "Dagens".

Dagens händelse: Inget än, men jag inväntar att jag gör ett genombrott i skrivandet. Annars får det vänta till imorgon.
Dagens roliga: Inget särskilt än så länge - kanske att jag haft tid att jobba med anteckningarna.
Dagens tråkiga: Jag har upptäckt att silvret på de halsband jag gjort nöts bort fort och jag har börjat få en hel del nickelutslag i nacken. Det kliar och är riktigt frustrerande!
Dagens bok: The Devlin Diary av Christi Phillips. Riktigt fängslande och trots att den är på engelska (som jag kan ha svårt för) plöjer jag igenom boken. Det är en historisk deckare som jag rekommenderar starkt.
Dagens låt: Bläck av Garmarna. Tokmysig låt.
Dagens konstverk: Jag har inget "klassiskt" konstverk att presentera idag utan istället kan jag ta upp vilken skillnad fotografier kan göra. Har just satt upp några på Fläckis, Pilvi och Joakim inne på mitt kontor och det har gjort stor skillnad! Mera mys alltså