En berättelse utan början

Katten har blivit sjuk. Instängd på mitt kontorsrum sitter jag och hostar, bloggar, vilar och väntar på att eftermiddagsposten ska komma. Snart ska jag gå hem. Jag tröstar mig med att jag slutar om mindre än en timma - för nu när jag är så snäll och är på jobbet trots att jag borde stanna hemma får jag gå tidigt. Det tyckte min chef också. Jag har en snäll chef.

Trots att jag är sjuk får jag inte mycket tid till att vila. I lördags fick jag vila främst när jag satt på tågen till och från Sundsvall medan vistelsen i Sundsvall blev något stressig och hetsig. Men jag fick i alla fall träffa familj och släkt. I söndags var det nästan samma sak, förrutom att tågen var bussar och familj och släkt var Joakims. Det gick bra det med, särskilt när kusinens inte allt för lilla hund var med.

Men nu ska jag gå tillbaka lite. I lördags, som sagt, åkte jag tåg till och från Sundsvall och som vanligt när jag ska göra något (särskilt själv) har jag många planer på vad jag ska hinna göra. Min främsta plan var att jag skulle skriva, ytterliggare en, prolog till min text. Så jag satte mig på tåget, började lyssna på musik och funderade och funderade. I Gävle började jag känna mig något irriterad på det faktum att jag inte fått ens en halvsuddig bild över hur det skulle börja. I Söderhamn växte irritationen och i Hudiksvall var det nära att jag gav upp, så istället tog jag en tur till bistron för att köpa kaffe och macka. Väl tillbaka på min plats hällde jag socker och mjölk i kaffet, rörde om och kände den ljuva kaffedoften. Då fick jag en idé. En-två meningar formades i mitt huvud och innan jag smakat på kaffet eller mackan började jag skriva. När det ropats ut i högtalarna att vi närmade oss Sundsvall skrev jag det sista jag hade i huvudet innan jag slängde mig på kläderna och gick ut för att möta upp mamma som väntade på perrongen. På kvällen under resan tillbaka skrev jag ytterliggare tre sidor.

Så nu har jag en prolog - en som jag känner mig rätt nöjd med. Självklart behövs en del omarbetning, men jag är otroligt nöjd. Däremot är jag inte riktigt nöjd med att prologen är för en annan berättelse, en berättelse som jag inte har en aning om vad den handlar om. Jag har en tid, en plats och en huvudperson som är riktigt bra, men berättelsen saknas. Så nu sitter jag alltså här med en berättelse utan början och en början utan berättelse


Ny vecka

Efter mycket förseningar från Upplandstrafiken lyckades jag ta mig till jobbet en och en halv timma försenad, och nu sitter jag framför min arbetsdator igen. Det mesta är fixat även om jag har ärenden att avsluta samlad på en liten hög. Jag hinner med att avsluta dem någon gång. Kanske idag.

I helgen har jag suktat efter att få jobbet jag ansökt om i Uppsala. Det vore skönt att ha nära till jobbet, och det verkar vara mer som ett jobb för mig. Men så har jag även funderat lite på om jag kanske borde omutbilda mig och ordna en biblioteksexamen. Jag blev lite sugen på det när jag läste några platsannonser, men för att vara helt ärlig tror jag att jag skulle vara lika nöjd med det som med ett arkivariejobb. Jag ska ju bara få det. I vilket fall lär jag bli rastlös oavsett jobb och vilja pröva på något annat och, som jag sagt förr, vill jag helst se till att jag börjar skriva mer. Ironiskt nog gör jag det mest på arbetstid. Hemma hinner jag inte riktigt.


Skrivandets magi

Idag under en seg stund på jobbet tänkte jag skriva på den omöjliga prologen. Jag visste inte vad jag skulle skriva mer än den första meningen. Men så skrev jag den, och en hel sida till. Jag vet inte om den är bra, men jag måste erkänna att jag är stolt. Och i vilket fall föredrar jag den här prologen före de två andra versioner jag skrivit.

Som sagt, jag är stolt. Dessutom är det här mitt andra blogginlägg idag! Det är inte illa pinkat av en trähäst.


4 November

Idag är det min kära sambos födelsedag! Hela 27 år blir han, även om han kan bete sig som både 5 och 90 år på samma gång. Av mig har han ännu inte fått några presenter. Posten har strulat med min beställning, så han får en reservpresent som jag sprang ner och köpte på lunchen. Han får så lov att bli nöjd - de riktiga presenterna kommer ju sen.

Om mindre än två timmar går jag hem, och då ska jag möta upp karln plus svärmor för att äta middag ute och ha det allmänt trevligt. Som tur är blir det inget mer firande av honom denna vecka (det blir en lugn Alla helgonamiddag + en tur till gamla kyrkogården på lördag bara). Vi människor i mitt hem är för utmattade för att orka mer. Katterna sover ändå, men de är ena lata stackare. Dock blir det mer nästa fredag, lördag och söndag då det först blir kalas med kompisar, konsert med Raubtier (liknar Rammstein) och släktfika. Huvvaligen. Och vi som just firat svärmor en massa. Men idag är det min älsklings dag, den gamla gubben.

Efter en seg dag på jobbet vill jag springa hem. Det ska bli skönt att slippa laga mat och att Joakim slipper diska och att vi + svärmor får ta det lite lugnt. Och så har jag fått mina nya broderier som jag vill börja pilla med!

Dagens händelse: Karln blir 27 år! Grattis grattis!
Dagens roliga: Se ovan. Firandet av Joakim tror jag allt blir mycket trevligt.
Dagens tråkiga: Jag vill gå hem nu.
Dagens bok: Ny bok påbörjad! Jag har hunnit med knappa 20 sidor i Elizabeth Astons Mr Darcy's daughters. Betyg än så länge: den kan vara rätt bra. Det är kul att läsa om karaktärer man älskar, även om de står i bakgrunden. Aston skriver däremot på ett väldigt modernt sätt, vilket kan vara en nackdel när det är en fortsättning av en klassiker.
Dagens låt: Dessvärre väljer jag samma låt som sist - Deluhi - Departure. Dock har jag hittat en annan bra låt, Sasuke and Karin - Ivory and irony.
Dagens konstverk: Egentligen tar jag bara med dessa två eftersom det är dessa målningar mina nya broderier föreställer. Charles Wysockis målningar Maggie the messmaker (1996) och Frederick the literate (1992) tycker jag är så fruktansvärt söta och charmiga, och de visar verkligen hur katter kan vara.




Den första dagen på vintern

November har anlänt och mina norrländska ådror säger mig att "nu är det vinter". Men snö finns det inte. Ingen frost heller. Faktum är att det har blivit varmare än det varit på länge. Nej, jag är nog fortfarande för inbiten norrlänning för att detta ska kännas naturligt.

Sedan jag kom tillbaka till jobbet för snart två veckor sedan har det varit fullt upp mest jämt. Jag kan ändå erkänna att jag smugit till mig lite skrivtid om eftermiddagarna när det börjat lugna ner sig, och jag har nu tre olika versioner av prologen till min berättelse. Nåja, nästan tre. Den ena har jag bara hunnit tänka på. Sofia tyckte att jag skulle börja publicera lite av vad jag skrivit på bloggen men... vi får se. Jag är inte helt nöjd med vad skrivit. Annars kanske jag kan ha en omröstning, vem vet.

Dagens händelse: Ännu kan jag bara notera lite nya inköp. Jag köpte tre par strumpbyxor och en billig parfym, men jag är osäker på om jag ska behålla allt.
Dagens roliga: Det tillhör egentligen förra veckan, men beställningen från Ellos har kommit = mycket nya, fina kläder!
Dagens tråkiga: Det har varit ganska mycket full fart på jobbet större delen av dagen. Nu när jag har lite att göra känner jag mig rastlös och uppstressad.
Dagens bok: Elizabeth Gaskell - Hustrur och döttrar. Riktigt bra och ganska mysig men kanske lite väl lång. Rekommenderas dock till alla som älskar Jane Austen.
Dagens låt: Deluhi - Departure. Deluhi har lite hastigt och lustigt blivit en favorit hos mig, så jag är lite upprörd över att jag inte kunnat hitta någon skiva med dem att köpa.