Semester

Det är nu bara minuter kvar innan jag springer från jobbet mot ledigheten. Minuter kvar innan jag ska ha packat, fixat och ordnat allt på kontoret innan jag kan gå. Jag är stressad, men på ett bra sätt. Snart ska jag inte jobba på tre veckor! Imorgon åker jag och sambon till Sundsvall och på onsdag bär det av till Umeå. Sedan har jag två veckor kvar när jag får gå hemma och göra... ingenting. Eller rättare sagt, jag gör det jag vill! Jag känner mig en smula euforisk!


Och nu då?

Hela veckan har varit lugn - väldigt lugn. Posten som kommer ska, i regel, nu bara skickas vidare och majoriteten av e-posten är skräppost. Det är lugnt här på jobbet.

Måndag är min sista dag innan semestern. Måndag. Det är fyra dagar kvar, fyra och en halv egentligen. Tills dess kan jag mest bara vänta, dricka lite te och vänta.

Jag har planerat mycket inför semestern. Min största plan är att göra ganska lite. Jag ska läsa, skriva, spela, brodera, gå på promenader, ta med mig katterna ut på gården, men mest bara stanna hemma. Först ska jag däremot till Sundsvall och Umeå för att träffa släkt och vänner - och gå på café. Men det är fyra dagar kvar. Fredag och måndag ska jag jobba, på tisdag åker vi.

Tills dess kan jag trösta mig med att jag har otroligt mycket tid till att skriva, för ja, som ni redan märkt tar jag många tillfällen i akt till att skriva när jag är på jobbet. Äntligen börjar jag se slutet på antecknartunneln och varje gång jag arbetar med det kommer jag några steg närmare. Dock blev jag lite besviken när jag insåg att jag troligtvis måste göra kapitelbeskrivningar innan själva skrivandet kan börja. Om jag känner mig själv rätt lär jag göra båda samtidigt.

På tal om skrivandet känner jag mig tveksam till några av de fotografier jag valt ut att representera vissa av karaktärerna. Det vore bra att ha fotografier som mall till personer som jag, egentligen, inte riktigt vet hur de ser ut. En förklaring blir ju trots allt bäst när man går efter någonting som man känner till väl.

Dagens händelse: Många småsaker - jag har mycket tid till att skriva, jag ska pröva en ny resturang på lunchen samt att jag ska försöka smita hem tidigare.
Dagens roliga: Man får ta tillfället i akt och vara kreativ när man inte har mycket att göra på jobbet.
Dagens tråkiga: Att jag vid några tillfällen nästan somnat på jobbet.
Dagens te: Chai vet jag inte hur många gånger jag ska återupptäcka. Nu när det blivit höst är det extra gott!
Dagens bok: En ny bok har påbörjats (igen). The lost book of Salem av Katherine Howe kan vara riktigt bra, men vissa delar tyder på att den kan vara lite.. tja.. tantig.

Nu börjar det bli dags för lunch. När jag återkommer ska jag skriva!


Böcker

Sedan jag läste ut Innocent traitor har jag haft svårt att ägna min uppmärksamhet åt en bok. Några dagar efter färdigläsningen slev jag åt mig Stolthet och fördom innan jag sprang iväg till tåget, men jag har inte orkat läsa särskilt mycket i den. Istället ställde jag undan den och drog åt mig volym 3 av Edgar Allan Poes samlade verk. Det blev ännu ett den-är-bra-men-orkar-inte-just-nu-bok. Jag tror att jag, återigen, bevisat för mig själv att boken måste välja mig lika mycket som jag väljer den.

I min, så kallade, bokbrist (trots att jag har ca 100 böcker jag inte läst) har jag letat efter nya på Adlibris och jag har gjort en upptäckt. Den finns otroligt många olika typer av uppföljare till Stolthet och fördom! Förrutom Miss Mary Bennets självständighet av Collen McCullough som fått en del uppmärksamhet den senaste tiden finns det en roman där mr Darcy är vampyr, berättelser om Elizabeth och mr Darcy kort efter bröllopet och en författare har även ägnat alla sina böcker åt att skriva om parets fem döttrar. Hur många av dessa som innehar någon som kan likna kvalitet vet jag inte men många skvallrar om tantsnusk i Jane Austenmiljö. Jag kan erkänna att jag skulle vilja vara en av dessa som kan skriva en uppföljare av detta slag och göra det bra, men jag tror man kan förstöra lite av berättelsen i sig. Å andra sidan gäller det även alla typer av historiska romaner och det är skönt att författare har friheten att göra vad de vill i sin text. Ett bra exempel måste vara filmen Inglorious Basterds  - ni som sett filmen förstår vad jag menar, för slutet är inte vad man kan kalla historiskt korrekt.

Nu har jag börjat bli kreativt sugen igen! Lite att göra på jobbet innebär mycket tid till mina anteckningar och hemma har jag tänkt pärla inför en stundande födelsedag! En god nyhet är att antecknandet snart är klart och jag kan börja gå in på vad som ska hända i alla kapitel. Men till skrivandet behövs det te och därför avslutar jag nu.


Måndag

Ännu en helg är över och jag är tillbaka på jobbet och ska snart avsluta ytterliggare en seg dag. Nåja, sega dagar gör åtminstone att jag har tid till att ta det väldigt lugnt och göra lite vad jag känner för.

I lördags var det dags för Kulturnatten i Uppsala och den avnjöts ordentligt! Det allra roligaste var stumfilmsvisning med levande musik (jag var otroligt imponerad av pianisten) och spökvandringen i Vasaborgen. Spökvandringen handlade mer om borgens historia snarare om dess spöken - faktum var att vi på den knappa timmen där bara fick höra om ett spöke - men att vara inuti ruinen var en otrolig känsla. Både vandringen och stumfilmsvisningen är redan inplanerade för nästa kulturnatt.

Några intressanta tankar kom upp under kvällen:
1: Nog för att Hitler inte var särskilt snäll, men hans bedrifter slås troligtvis av de amerikanska nybyggarna när ett väldigt stort antal indianer dog, eller av hunnerna. Ett folkslag som ser det som manligt att kriga är inte särskilt snälla.
2: Anton är kusligt lik Rasputin.
3: Varför äter man alltid för mycket vid en buffé, även om portion nr två är tänkt att vara liten?

Dagens händelse: Jag ska skaffa nya glasögon!!
Dagens roliga: Biljetter till Sundsvall-Umeåresan ska snart bokas. Endast tio arbetsdagar kvar till semestern!
Dagens tråkiga: Ett par av de glasögon jag ville ha spricker lätt om jag inte betalar 900:- extra för bättre glas. Vad väljer man - känsligare glas eller andra bågar?
Dagens låt: D'espairs ray - Mirror. Om en låt kunde vara snygg skulle jag dreggla åt denna.
Dagens bok: Jag var tvungen att slänga åt mig en bok imorse innan jag sprang iväg till tåget. Det blev Jane Austens Stolthet och fördom, men väl på tåget tror jag att jag kommer att hoppa över den och läsa den engelska versionen under min semester (jag har ju en decimetertjock Jane Austenbibel att gå igenom).


Odemokratiska politiker

Är det bara jag som är trött på valet? En gång vart fjärde år har politiker all rätt att, på gatan, bete sig som tele2:s försäljare - nästan ingen vill prata med dem, de stör och står i vägen. Under debatterna pratar alla i munnen på varandra och när den ena politikern säger ifrån eller blir arg möts denne av ett hånflin. Det är ganska illa när man inser att små barn beter sig bättre när de bråkar.

Sedan undrar jag också om det egentligen är någon som litar på dem? Just nu handlar det bara om att "rätt sida" ska vinna och vad de egentligen vill är oklart. Det enda jag vet med säkert från alla partier är att alla vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna om de står som vågmästare. Det hör inte till saken var de står politiskt för det hela är odemokratiskt och man måste trots allt gå efter vad folket vill. Hur skulle det låta om, ifall vi bortser från att partierna nu bildat block istället för att stå självständiga, alla skulle vägra samarbeta med Miljöpartiet eller Vänsterpartiet? Varför ska man gå till val om politikerna ändå struntar i vad folket tycker.

Nej, trött på det hela är jag och det ska bli skönt när det är över.


Inspiration

I förrgår läste jag ut Innocent traitor och jag känner mig stolt över att ha läst ut en bok, på engelska dessutom, på bara två veckor. Den var riktigt bra men trots det kände jag att det var dags att gå vidare.

Min nya bok är en inspirationsbok - Om konsten att läsa och skriva av Olof Lagercrantz. Att det inte är en handbok i skrivande han skrivit är väldigt skönt. Istället har han nedtecknat ner en del reflektioner över sitt eget skrivande och läsande. Läsa, menar han, är viktigt när man ska skriva såväl romaner som dramatik eller lyrik, och att det kanske inte alltid är hälsosamt att så snart en bok lästs ut kasta sig in i en ny.

Under läsandet väcks många tankar angående min berättelse och dess karaktärer. Särskilt Larnu och Siel får oväntad uppmärksamhet och jag tror mig ha hittat detaljer som ger deras karaktärer djup. Larnu måste få chansen att växa upp under berättelsens gång och Siel tror jag ska få en egen roll i mordet på Herg.

Nu är det snart helg och jag har bara minuter kvar innan jag äntligen kan åka hem.


Nej nu räcker det!

Jag hatar att säga det, men jag är redan less på att jobba. Jag vill inte! Eller, inte det här åtminstone. Jag började arkivvetarutbildningen för att få jobb på en arkivinstitution och pilla med gamla papper, och vad gör jag istället? Jag sitter på ett kontor, stämplar brev, registrerar brev, vidarebefordrar brev osv. Det äldsta jag tagit i än så länge är från 2005. Men har jag anledning att klaga? Egentligen inte. Många jag känner jobbar inte heller med just det som de vill göra, och jag tjänar oftast avsevärt mycket bättre. När jag tänker på det känner jag mig lite dum, men fan vad trött jag är på detta! Nåja, bara 18 arbetsdagar kvar innan min 3 veckor långa semester!

Tills dess har jag lite goda saker att invänta. Som vanligt blir det en del trevligt umgåsande med kompisar (på fredag blir det fika med Elin t ex), spelande, skrivande, kulturnatten som är redan nästa lördag och firandet av Joakims kusinbarn Erik. Bäst är nog min och Joakims 11 månadersdag som infaller nästa torsdag! Då blir det massa mys och middag ute.

Men, på tal om skrivandet som jag tänkt nämnda i majoriteten av mina inlägg. Jag är överlycklig över att ha kommit till en brytpunkt - en stor knut i berättelsen har löst ut sig och jag har en fin liten sidoberättelse som ska visa sig vara avgörandet för slutet och makens död! Nu ska jag till att anteckna allt detta så jag har lite mer koll på vad som skall ske.

Dagens händelse: Hurra för att se Morden i Midsommer ikväll!
Dagens roliga: Mys med Joakim (men det känns väldigt smörigt att skriva även om det är sant), annars satsar jag på att spela Anno 1701 innan filmen.
Dagens tråkiga: Jobb... I största allmänhet eftersom jag vill vara hemma. Jag kanske ska hoppas på att bli förkyld?
Dagens bok: Innocent traitor ännu. Den är fortfarande väldigt bra, men jag börjar vilja gå vidare snart. Troligtvis beror det på att jag redan vet mycket av vad som kommer att hända.
Dagens låt: Jag hittade några låtar med Alice in videoland på spotify för ett tag sedan och började lyssna på deras Got to go. Jag kände mig plötsligt som 18 år igen.

Detta får avsluta dagens inlägg. Jag slutar om en liten stund och ska skynda mig till tåget för att hinna läsa extra mycket.